FANAN Hummus

A finom ízek hagyománya

Hummusz vagy nem hummusz?

2025. március 21. 14:24 - Fanan hummus

fanan_blog_hummusz_vagy_nem_hummuszv2.jpg

A hummusz egyáltalán nem újkeletű étel, egyes források szerint a története a 12. századra nyúlik vissza. Hazánkban azonban csupán az elmúlt pár évben vált igen népszerűvé és elengedhetetlen része a különféle speciális diétáknak (vegán, glutén-, laktóz vagy cukormentes) és egészségtudatos étkezésnek. Napjainkban azonban a reformkonyha és az újragondolt receptek korát éljük, ezért igyekszünk cikkünkben tisztázni a különféle hummusz változatok közti különbségeket.

Mi is a hummusz?

A tradicionális hummusz receptje rendkívül egyszerű, kevés összetevőből áll az alap étel. Puhára főtt és krémesre aprított csicseriborsó, szintén krémmé zúzott szezámmaggal (tahini) keverve, fokhagymával, olíva olajjal és citromlével ízesítve. Ez az eredti közel-keleti étel (hummus bi tahína) receptje. Lévén, hogy a közel-keleti régió tájegységeit és népcsoportjait tekintve nagyon színes, bizonyos helyeken változhatnak az arányok és ízesítések, de minden hummusz azonos két pontot figyelembe véve: a csicseriborsó és a tahini. Enélkül a két markáns összetevő nélkül nem beszélhetünk valódi hummuszról.

Hummuszvariációk

A receptúra európai terjedésével számos olyan variáció terjedt el, ami ötvözi a különféle idényzöldségeket a klasszikus recepttel. Az interneten számos izgalmas és finom változat érhető el, például:

Édesburgonyás hummusz

Borsós hummusz

Céklás hummusz

Ezek a receptek joggal nevezhetők a klasszikus értelemben hummusznak, hiszen a krémes alapot minden esetben a hummus bi tahina összetevői adják.

Nem csicseriborsó hummusz?!

Vannak azonban olyan receptek, amik a hummuszra sokkal inkább egy elkészítési módként utalnak, de összetevőikben eltávolodtak a tradicionális alapoktól. Jellemzően ezek az ételek is hüvelyesekből indulnak ki, mint például zöldborsó vagy fehérbab, ízesítésük és alapjukat adó növényeket tekintve viszont nem nevezhetők hummusznak, sokkal inkább krémeknek, mártogatósoknak.

Nem célunk negatív fényben feltűntetni a nem csicseriborsó és tahini ötvözetéből készült „hummuszokat”, vagy megbélyegezni a kedvelőiket, hiszen a konyhaművészet szabad és az újító szellem elengedhetetlen része. Azonban nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy mikor eszünk valódi, nagy múltú ételt és mikor nyúlunk bele a reformkonyha újításaiba.

Ha biztosra akarsz menni és belekóstolni az évszázados hagyományokra épülő hummusz receptúrájába, akkor válaszd a FANAN termékeit! Igazi superfood és igazi ízélmény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fananhummus.blog.hu/api/trackback/id/tr6118822040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása